Vaktjävel

Berättelser och tankar från en ordningsvakt

Om ”vaktjävel”

Här tänker jag göra ett försök att beskriva hur det är att arbeta som ordningsvakt, med alla de svårigheter och tankeställningar som följer med yrket.
Det kommer förmodligen gnällas en del, på företeelser, människor och myndigheter, men det som skrivs här bör läsas med en viss ton av ironi i vissa lägen.

Jag tänker också ge mig på att bena ut vad en ordningsvakt har för befogenheter, hur de flesta av oss brukar jobba, och lite sådana saker.

Vem är då Vaktjävel?
Jag är en man i 30-årsåldern, född och uppvuxen i Stockholms förorter. Okej, jag föddes i en förort och växte upp i en annan. Jag har jobbat som säljare i leksaksbutik, telefonförsäljare och barnskötare innan jag hamnade i bevakningsbranschen i nådens år 2001.
Inom branschen har jag jobbat som civil butikskontrollant, uniformerad butiksväktare, stationär väktare, skyddsvakt och numera då som ordningsvakt.

Utöver jobbet har jag trots allt en fritid, vilken ägnas åt fotografering, musik, tv-spel och träning i varierande grad och med varierande framgång. Självklart träffar jag också vänner och bekanta och umgås som ”alla andra”.

19 svar till “Om ”vaktjävel”

 1. Håkan Hildingsson 12 oktober 2011 kl. 21:58

  Hej. Jag råkade se din blogg av en ren slump. Jag vill bara tacka. Jag var själv ordningsvakt i ”tuben” för ett antal år sedan och känner igen mig fantastiskt väl i den vardag du beskriver.
  Den bisarra känslan av att vara illa omtyckt av nästan alla var rätt svår att ta in; särskilt som den vagn man gick in i var den säkraste på tåget (särskilt med de gamla tågen ; ) ).
  Så än en gång, det lilla jag läst får mig att vilja säga tack.

  /Håkan

 2. Krogvakt 10 november 2011 kl. 20:49

  Tjenare,

  Gled förbi via Ovblog.se och läste igenom din blogg, intressanta inlägg från en ”Tunnelbane-OV” och att se lite saker och ting ur Din synvinkel.

  Arbetar dock som Entrévärd, så det är väll inte helt samma bransch – utöver dina OV-kollegor jag samarbetar med under mina arbetspass!

  Skulle dock vilja läsa mer händelser från tunnelbanan och vad som faktiskt sker där, då man hör många rykten (Och en fjäder blir 10 hönor)..:

  Med vänliga hälsningar

  Krogvakt.blogg.se

 3. Tessan 18 januari 2012 kl. 12:23

  Hej! Hittade hit till din blogg för en stund sedan och blev fast 🙂 Du skriver väldigt bra!

  • vaktjavel 18 januari 2012 kl. 12:53

   Tackar, kul att du gillar den så pass mycket att du blev fast. 🙂

   • Lisa 6 februari 2012 kl. 16:39

    Jag tycker den var ganska tråkig men de med dålig fantasi och ingen fritid kanske vill läsa 🙂 Du skriver ändå rätt så bra och jag tycker det inte är något dåligt jag bara tycker den var så en formig. 😀
    //Lisa

 4. Jojje 27 januari 2012 kl. 16:00

  Googlade på frasen ”Snälla hjålp mig med lite pengar.” på måfå efter att ha fått en leukemilapp på pendeln när jag skulle hem efter plugget, hittade din blogg och efter lite läsande har jag prompt bokmärkt den. Väldigt insiktsfull och kul att läsa. Fortsätt så!

 5. Kristian 18 mars 2012 kl. 14:40

  Vill bara ge dig en eloge – välskriven och nyanserad blogg som förmedlar en bild av yrket ur ett mer filosofiskt perspektiv.

  Som jag tolkar det verkar du dessutom vara en väldigt duktig ordningsvakt!

  Keep it up!

 6. OV-kollega i Göteborg 30 juni 2012 kl. 12:28

  Hej!

  Hittade hit via ovblog.se och har följt dig med intresse ett tag. Hörde ett rykte på ordningsvakterna.se om att det spelas in/ska spelas in en säsong 2 av tunnelbanan. Är det något du vet något om? Vi här på landsorten har ju dålig koll på vad som händer i huvudstaden…
  Hur som helst, tack för en läsvärd blogg!

  • vaktjavel 30 juni 2012 kl. 15:23

   Hej! Ryktet stämmer faktiskt, man har börjat filma för säsong två av ”Tunnelbanan”. Kan hända att man får se mitt suddiga ansikte i något avsnitt; jag har valt att inte ställa upp av flera anledningar, och därför bad jag kamerateamet att helt enkelt inte visa mig i programmet.

   För övrigt borde det gå att läsa sig till på antingen Kanal 5:s eller Titan:s respektive hemsidor. =)

   Jag förstår dock vad du menar, och det är ju likadant åt andra hållet; vi i Stockholm har nog överlag väldigt dålig koll på vad som händer och sker på landsbygden eller i andra städer, annat än enskilda rykten som överdrivits och det där vanliga.

   Ha en fin helg nu, så hörs vi! =)

 7. Ronja 31 december 2012 kl. 15:48

  Hej!
  Jag hittade just hit via ovblog.se Jag har länge velat bli ordningsvakt och sökte första gången 2010, men föll på målsnöret. FYS-kravet 2 km löpning på 12 minuter och jag kutade runt på 12:32…
  Nu, efter ännu mer träning ska jag söka på nytt och behöver all inspiration jag kan få. Såna här bloggar påminner mig ju verkligen om hur mycket jag VILL bli ordningsvakt och hur hårt det är värt att kämpa för en utbildningsplats!

  • vaktjavel 12 januari 2013 kl. 12:56

   Hej!

   Det är bara att kämpa vidare om det verkligen är vad du vill.
   Det där fyskravet är lite udda tycker jag; det är klart det kan vara viktigt att man inte säckar ihop efter hundra meters löpning (som jag gör) men det finns ett gäng andra egenskaper jag hellre skulle se hos nya ordningsvakter än förmågan att springa långt/fort.

   Lycka till, Ronja!

 8. anki 25 juni 2014 kl. 05:44

  Vill tacka dig och dina kollegor för ett fantastiskt jobb och tycker det känns tryggt att ha er!
  Jag skulle också vilja veta hur jag kan komma i kontakt med en väktare som hjälpte mig i måndags kl 14 vid Solnas t-bana. Jag hade extrema magsmärtor och tuppade nästan av innan jag nådde fram till honom. Han var så omtänksam och snäll medan han tillkallade ambulansen. Vill gärna tacka honom personligen med blommor, choklad, öl eller vin 🙂 eller allt av dessa!
  Tack för att ni finns!

  • vaktjavel 25 juni 2014 kl. 15:27

   Hej Anki, och tack för lovorden. =)

   Jag tror inte att du kommer få vakternas namn, men om du ringer eller mailar till SL:s Kundtjänst så kommer de vidarebefordra din hälsning till bevakningsbolaget där vakterna jobbar.

   Här har du kontaktuppgifterna.
   https://sl.se/sv/kundservice/

 9. Anki 25 juni 2014 kl. 17:22

  Jag ringde upp scg och lämnade mina uppgifter och förklarade.
  Han ringde upp t.o.m.! Så nu har jag fått lovordat honom personligen.
  Fortsätt med ert fantastiska arbete! Kärlek till er alla!
  Varma hälsningar fr Anki

 10. Bertil Rolf 12 november 2015 kl. 15:56

  Mycket tänkvärt och välformulerat! Jag brukar titta in på Din blogg då och då för att få insyn i en värld som jag inte har någon som helst personlig erfarenhet av. Särskilt gillade jag Ditt försvar av ordningsvakterna på Malmö C och Din sakligt hållna kritik av pressen. Man får vara tacksam att det i en så hård värld som den Du arbetar i finns människor som fungerar som Du.

  Allt gott
  Bertil

 11. Peter 13 februari 2017 kl. 11:42

  Förutsätter att du har kommentarsmoderering då detta är tänkt att kontakta dig. Skulle vilja ha lite information om vilka det är som springer civilt i tunnelbanan, står på peronger och följer efter folk samt fotar med mobilkamera. Flera gånger har de låtsas varit fulla och ställer sig i vägen när man försöker gå på tunnelbanan, flera gånger följt efter även in i butiker. Flera gånger har jag blivit fotad med mobilkamera. Det låter nojigt men har hänt för många gånger för vara ett sammanträffande, antigen är det väktare eller poliser och skulle bara vilja veta lite vad fn de sysslar med egentligen ?

  • vaktjavel 13 maj 2017 kl. 04:02

   Hej Peter,

   Jag hoppas du kan förlåta mig för det oerhört sena svaret! Jag har läst din fråga för längesedan, men helt enkelt glömt att svara.

   Det du beskriver har jag ingen som helst kännedom om, men jag kan säga så mycket att ingen personal från bevakningsföretag jobbar till min vetskap civilt i annat än butiksmiljöer, och där kan ju ibland efterföljanden ske även ut från butikslokalen.
   Det låter mer som att det kan röra sig om poliser, alternativt turister, alternativt någon politisk organisation – AFA och deras gelikar är ju inte främmande för åsiktsregistrering och förföljelse menar jag.

   Tyvärr lär ju inte mitt svar ge dig något matnyttigt. :/

 12. Mickael 22 september 2017 kl. 08:39

  Hej det är en unge som har en cyker på tunnelban på linje 18 mot åkershov

  • vaktjavel 4 januari 2018 kl. 11:43

   Hej,

   Som du nog förstått är inte bloggen särskilt aktiv, och även om den varit aktiv är den inte ett bra ställe att lämna tips om pågående händelser.

   Nästa gång du noterar något ordningsstörande eller farligt i trafiken, ring Trygghetscentralen på 020-120 25 25.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: