Vaktjävel

Berättelser och tankar från en ordningsvakt

Tankar: Rånet i Södertälje

Ja, det har väl inte undgått någon att det sprang runt beväpnade rånare i Södertälje härom dagen.
Händelseförlopp står att läsa i flertalet artiklar, bland annat här (med läsarfilm), här (bildserie) och här.

Självklart är inte hela händelseförloppet riktigt klarlagt ännu, och det är utifrån mitt perspektiv heller inte särskilt intressant annat än i det hänseende att rånaren faktiskt öppnade eld mot polisen innan polisen sköt.

Jag vill såhär tidigt beklaga att en person omkom till följd av flera personers agerande. En ung kille, som förvisso befann sig i en ekonomiskt utsatt situation och var tidigare dömd, men han förtjänade inte att dö.
Jag känner sympati med hans föräldrar och familj, att förlora någon är alltid ett omätbart straff.
Men hans familj är inte ansvarig för hans handlingar.

Sedan måste man, om man beslutar sig för att begå den här typen av gärningar, och handha den typen av vapen, någonstans förstå att polisen förr eller senare kommer till platsen. I det här fallet var det tillfälligheter som gjorde att de kom just förr, och kunde försöka hindra rånarna från att fly.

Alla källor jag tagit del av gör gällande att den nu avlidne rånaren sköt [mot polisen] först, varpå polisen besvarade elden. Tre poliser, femton skott, en träffad och sedermera avliden. Bilen blev beskjuten och träffades både i vindruta och bakruta.

Att gärningsmannen blir skjuten i just huvudet är förstås väldigt olyckligt, och det är enligt min mening och erfarenhet av vapenhantering ingenting man på det avståndet (ca 20-30 meter enligt vittnen) gör med iskallt beräknande och stadig hand, så att säga.
Det handlar nog, skulle jag gissa, om att den polis som nu träffade honom har fått en spridd träffbild på grund av stresspåslaget det måste innebära att befinna sig i den situationen.

”Men de unga killarna då, blir inte de minst lika stressade?”
Jo, helt säkert!
Skillnaden ligger i att som gärningsman har du i förväg bestämt dig för att utföra en handling (slå en person, råna en butik, stjäla en cykel, osv) och har således initiativet i situationen.

Vidare är det också i mina ögon självklart att polisen agerar i nödvärn, och skjuter för att freda sig själv, sina kollegor, och allmänheten.

Vissa politiker är inte sena med att försöka plocka populistiska poäng, något som vissa partier beskylls för mer än andra. Här tar dock (MP) ett steg i karusellen och propagerar för att man ska märka låtsasvapen.
Visst, tanken är god, absolut. Men fruktlös.
Även om lagen hade funnits hade nog de här gärningsmännen ändå lyckats genomföra ett rån, ty en burk färg är inte särskilt dyr, eller svår att komma över på annat sätt.

Nu hoppas jag ju att de här personerna, och kanske några till, förstår vad de gjort fel och tar lärdom av det, och efter avtjänat straff överger den kriminella banan.

2 svar till “Tankar: Rånet i Södertälje

 1. Artikelkatalogen Fria-katalogen 12 januari 2013 kl. 04:04

  Suicide by proxy är väl ett fenomen som inte är så långt bort från tanken.

  • vaktjavel 12 januari 2013 kl. 12:54

   Jag förstår din tankegång, men det verkar osannolikt ändå tycker jag.
   Men kanske har du rätt, och vi lär aldrig få veta hur det förhöll sig med den saken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: