Vaktjävel

Berättelser och tankar från en ordningsvakt

Medborgarvittnen och ”förståsigpåare”

Läste nyligen ett inlägg på den läsvärda ovblog.se, som han valt att kalla ”En vanlig dag”.
Tyvärr har han helt rätt i den titeln, eftersom det väldigt ofta låter precis sådär när vi agerar mot en person, eller till och med när vi agerar för en person.

Filmen ses här, men ett tips är att skruva ner volymen innan du drar igång filmklippet.

Jag var som ni förstår inte där, men jag tycker hela ingripandet från OV ser oerhört lugnt och behärskat ut, varken OV eller den frihetsberövade skriker eller härjar förrän en bit in i klippet när den frihetsberövade uppenbarligen får någon form av smärtreaktion.

”Har inte f**king gjort nånting!”
”Ni ska suga kuk, det är vad ni ska göra!”
”Jävla pussy!”
”Har han hotat er med shåttgann eller?”

Hur ofta utsätts du själv för sådant här i ditt jobb, att någon står och filmar det du gör, samtidigt som du har stresspåslag, och dessutom försöker provocera fram en reaktion?
Även om man jobbar i offentlig miljö så är det inte någonstans okej att hålla på som filmaren håller på i det här klippet, det kommer resultera i omhändertagande om man inte har den goda smaken att stå på behörigt avstånd (vilket jag tycker han gör större delen av tiden) och låter bli att försöka provocera den arbetande personalen. Offentlig miljö innebär inte att allmänheten bestämmer, bestämma får du göra i ditt hem.

Varför stannar du inte kvar och berättar för Polisen – som anländer om en stund – om vilket fruktansvärt övergrepp de här vakterna begår mot den man du säger är oskyldig?
Du kliver ombord på ett tåg och fortsätter skrika, oerhört häftig och en smula hög på adrenalin du tillskansat dig genom att se någon göra sitt jobb, och att skrika på den/de som gör sitt jobb.
Du åker hem istället för att hjälpa den oskyldige personen genom att prata med polisen, och jag  gissar att när du väl kommit hem skickar du runt den här jättetuffa filmen till alla dina häftiga kompisar, som tycker du är häftig och det ena med det tredje.

Men det är bra att ni filmar, för väldigt ofta är den här typen av filmer väldigt bra för Tingsrätten att ha tillgång till, eftersom det nästan alltid syns att OV gör allting enligt boken.

PS. Det är lätt att vara ashäftig bakom stängda tågdörrar.
PPS. Det är svårare att vara ashäftig när föraren öppnar dörrarna igen…

4 svar till “Medborgarvittnen och ”förståsigpåare”

 1. tomaswebb 7 september 2012 kl. 19:18

  Mycket bra skrivet och väl sammanfattat.

 2. a 16 september 2012 kl. 01:59

  Även om jag brukar försvara O.V och min E.V kollegor i det yttersta.

  Du jobbar ju i SLs tunnelbana?
  Har du sett detta?
  https://www.flashback.org/t1963576
  Någon kollega du känner igen?

  • vaktjavel 16 september 2012 kl. 04:57

   Nej, det är ingen jag känner igen, men händelsen känner jag igen, och har hört namn nämnas i korridorerna.

   Intressant läsning på Flashback dock, många som fått mycket om bakfoten (som vanligt) och många som sitter och är häftiga och ”hatar ordningsmakten”, även det som vanligt.

   Med det sagt undrar jag varför det hackar i filmen precis i början av ingripandet. För mig ser det ut som att ”Per” på något sätt hamnar i fysisk konflikt med OV, och sedermera nedlagd och handfängslad.
   Handlingen som följer – när OV knäar ”Per” – är förstås alldeles oförsvarlig när man jobbar i vårt yrke.

   • a 16 september 2012 kl. 13:08

    Precis som en användare skrev – Bratemo – så stämmer det han/hon (och du) skrev, man ser ju faktiskt inte om Per försöker slå O.V som då lägger ner och bojar Per.
    Att per blir knäad är oförsvarligt och oförklarligt utöver att man då är helt olämplig som O.V. Konstigt att videon hackar så mycket och är klippt i. Man missar det absolut viktigaste.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: