Vaktjävel

Berättelser och tankar från en ordningsvakt

Tunnelbanans ordningsvakter tas ut i strejk!

Precis som rubriken säger, kort och enkelt, men det är självklart inte allt.

Enligt vårt fackförbund, Transport, så handlar budet till Almega (arbetsgivarorganisationen) om en lönehöjning på 3.5%, eller ungefär 860 kronor per heltidsanställd.

Inför avtalsrörelsen har Transport och övriga LO-förbund enats kring en rad krav som varje förbund ska ta med sig in i sina avtalsförhandlingar. Det här är kraven i LO:s samordning inför avtalsrörelsen 2012.

  • Löneökningar med 3,5 procent räknat på avtalsområdets genomsnittsförtjänst, minst 860 kronor per månad och heltidsanställd. Avtalens lägstalöner höjs med minst 860 kronor.

Nu tycker säkert en del att 860:- eller 3,5% inte är särskilt mycket, och jag håller med de som eventuellt tycker så.
Dock så får man vara införstådd med att vi jobbar i en bransch där marginalerna faktiskt är förhållandevis små jämfört med andra branscher, det är åtminstone vad jag får höra från ledningshåll.

Men jag kan ju tycka, att med en vinst på flera tiotals miljoner under förra räkenskapsåret så kan man lätt framstå som ‘snål’ när man säger nej till ett sånt här bud.

Konsekvensen blir därför att från och med den 24 april, klockan 00:00, blir det övertidsblockad, nyanställningsstopp, och stopp mot att använda behovsanställda.
Det innebär för tunnelbanans (hela SL-uppdraget faktiskt) del att man den 30 april, från klockan 20 till 00, står utan ordningsvakter. Hur det påverkar återstår att se.
Blockaden gäller på alla tre bolagen som levererar ordningsvakter till SL-uppdraget.

Mer information finns att läsa här: http://www.transport.se/dina-rattigheter/Ditt-kollektivavtal/Avtalsrorelse-2012/Bevakningskonflikt-2012/

Jag själv är inte fackligt ansluten längre, men det hindrar inte mig från att tycka att det är oerhört viktigt att även vi som inte är anslutna följer de här riktlinjerna.
Om man går in och jobbar övertid efter 24 april till exempel, så ger man företaget rätt i sina argument att de inte behöver höja lönerna.

Som en liten jämförelse i ekonomisk utveckling kan nämnas att år 2000 kostade ett kilo (1kg) nötfärs, i snitt under året, 43,90:-. Samma produkt år 2010 låg på 71,70:-.
En ordningsvakt på krogen tjänar ungefär lika lite idag som han eller hon gjorde 1992, även om så att säga skattesatsen har ändrats en smula.

Jag hittar ingen statistik över löneutvecklingen varken generellt i landet eller specifikt för bevakningspersonal, men jag kan inte tänka mig att den ökningen (?) är lika markant som den generella KPI-ökningen.
Inflation, kommer en del hävda, men om jag tjänar 15000:- och maten stiger i pris från 44:-/kg till över 70:-/kg, visst kommer det påverka min ekonomi. Och inflation/deflation märks inte på lönen annat än att varje krona får ett annat värde än just en krona, i relation till t.e.x Euron, men i förhållande till sig själv är värdet detsamma.
Vilket gör att prishöjningar påverkar privatekonomin.

Därför måste vi stå enade för att få till en löneökning som kommer hela bevakningspersonalen till gagn.

Det är åtminstone vad jag tror, och tycker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: