Vaktjävel

Berättelser och tankar från en ordningsvakt

En LOB, och en gråtande kvinna…

För några veckor stod kollegan och jag på en ändstation, för att dels bidra till att upprätthålla den allmänna ordningen, och dels för att se till att personer som somnat på tåget vaknar och får lite friskluft. Egentligen är det en ren service att väcka folk som somnat; det är inte förbjudet att sova ombord på tåget. Men, risken är ganska stor att man råkar ut för den typen av människor som har alldeles för långa fingrar.

Den här kvällen är det ovanligt mycket sovande, och några av dem är kraftigt berusade. Efter lite samtal visar det sig att de allra flesta faktiskt på vid eller i närheten av den aktuella stationen, och de hjälps till buss och taxi.
Vi hittar en ung man, 20-22 år gammal ungefär, som sover ganska djupt, med hörlurar i öronen. Vi lyckas väcka honom och vi möts av ett leende, dessutom ett totalt oförstående sådant. Efter lite försök till ordväxling visar det sig att den unge mannen inte riktigt behärskar varken det svenska eller det engelska språket, men det polska språket är hans modersmål. Tyvärr kan varken jag eller kollegan något annat än svärord på polska, så vi fick hanka oss fram i en blandning av engelska, svenska och överdrivet kroppsspråk.
Mannen kliver med oss ut ur tåget, och håller genast på att ramla baklänges in i tåget igen. Vi håller lätt i honom för att han inte ska ramla, samtidigt som han inte ska känna sig frihetsberövad.
Mannens balanssvårigheter fortsätter dock i samband med att vi sätter honom ner; han sjunker ihop som ett tygstycke medan han försöker kommunicera med oss.
I det läget beslutar vi att omhänderta mannen enligt LOB; mannen har uppenbara svårigheter med att ta hand om sig själv på grund av sin berusning.
Sen var det bara att vänta på Polisen, vilket inte var ett jättejobb då mannen sov, och vi ägnade oss åt att kontinuerligt titta till så att andningen var obehindrad, vilket den var. Efter drygt två timmar kommer en polispatrull till platsen och förstår genast varför vi omhändertagit mannen.
Att transportera honom till polisbilen visade sig bli ett gediget arbete dock, för mannen bestämde sig för att han minsann inte ville gå själv, så han spände hela kroppen i sittande ställning… Det slutar med att fyra personer, två OV och två poliser, får bära mannen till polisbilen och där få in honom enligt Tetris-modellen.

Vi tackar poliserna för hjälpen och går in i tunnelbanan igen för att meddela spärrvakten att vi ska åka vidare.
När vi kommer ut mot vår bil ser vi att poliserna står och pratar med en ung kvinna, och det är något med situationen som gör att vi går fram för att se om det är något vi kan hjälpa till med. Som exempel kanske kvinnans läge är mer prekärt än den enligt LOB omhändertagne mannen, och min primära tanke var att vi kunde vara behjälpliga med att köra mannen till polisstationen så kunde de ägna sig åt att hjälpa kvinnan.
Dock så tackade poliserna för tanken, men de behövde inte vår hjälp, så vi lämnade efter att ha observerat situationen några sekunder till.

Idag fick jag veta att patrullen skrivit en anmälan om mordförsök; kvinnan hade varit hos/med en manlig bekant, och det hela hade gått rejält över styr.
Misshandel eller våldtäkt hade jag kunnat gissa på annars, men mordförsök?

Jag har inga detaljer mer än just vad man rubricerat det hela som, men jag blev lite svag i kroppen när jag läste det.
Jag har heller ingen aning om vilken relation kvinnan hade med mannen. Inte för att det spelar någon roll, men enligt statistiken så är risken för en kvinna att drabbas av våld som störst i hemmet, med manlig bekant. :/

Annonser

2 svar till “En LOB, och en gråtande kvinna…

  1. Ordningsvakt (@Ordningsvakten) 11 oktober 2011 kl. 22:18

    Kul att du länkar till mig på OVBLOG.se! Jag kommer naturligtvis länka tillbaka!

    //OV

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: