Vaktjävel

Berättelser och tankar från en ordningsvakt

Ett arbetspass som alla andra

Jag fick chansen att jobba med en annan kollega än den vanliga för några dagar sedan, och sådant är alltid en smula nervöst. Man vet inte hur bra kollegan är på att hantera människor, man vet inte hur lätt han har att ”brinna”, dvs. bli förbannad, och sådana saker.

Men det visade sig att kollegan var ganska lugn och harmonisk, kvällen och natten fortlöpte utan några större incidenter, det var i vanlig ordning mest tillsägelser om att rökning sker utomhus, fötterna bor inte på sätet, alkoholförtäring, och liknande saker.
Triviala saker tänkte jag skriva, och för en del av både oss ordningsvakter och er andra så upplevs det trivialt, men för en väldigt stor del av de som reser kollektivt så upplevs sådana saker som väldigt störande, framförallt då rökning och alkoholförtäring, där det senare nästan alltid leder till ordningsstörande av mer omfattande art.

Precis när vi ska inhandla lunch, omkring klockan 21, så får vi ett utrop över radion om att på ett tåg som kommer till vår station om några minuter ska det finnas en berusad man.
Vi hittar mannen sittandes i en vagn, och han är kraftigt berusad, men kan åtminstone prata, och gå kan han, dock betydligt mer vingligt än vad som är rekommenderat.
Vi pratar en stund med honom på perrongen och låter tåget åka vidare innan vi beslutar att omhänderta mannen enligt LOB (Lag om omhändertagande av berusade personer). En mycket trevlig, äldre herre var det, som i ”fyllan och villan” somnat på tåget och hamnat i en geografiskt knepig sits.
Polisen anlände efter ungefär 25 minuter, och körde mannen till sjukhuset där han fick mat i magen,
en dusch, och lite välbehövlig sömn.

Resten av natten gick av olika anledningar i princip ut på att samtala med människor av olika slag; unga tjejer och killar som var rädda och oroliga, vuxna män som inte hittade i stan, och en äldre dam som var ute några timmar för tidigt för tandläkartiden hon pratade om.
En lugn och fridfull natt, tänkte jag och kollegan medan vi satte oss ned för att samtala lite kollegor emellan.
Den här natten jobbade jag med en kollega som är ganska ny, både på företaget och som ordningsvakt i lokaltrafiken. Vi gick igenom ett och annat, och jag tror att han tog till sig av det som sades. För hans skull hoppas jag det, inte för att han är dålig, men för att det alltid finns möjlighet till förbättring.

För alla oss människor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: